Обрати сторінку

Тараненко Олена Валеріївна

Тараненко Олена Валеріївна

Науковий ступінь: кандидат філологічних наук.
Вчене звання: доцент.
Посада: завідувач кафедри журналістики ДонНУ імені Василя Стуса.
[email protected]
Освіта: Закінчила 1989 року філологічний факультет Донецького державного університету (диплом з відзнакою). 1999 року захистила кандидатську дисертацію, з 2008 року має вчене звання доцента кафедри журналістики.
Авторка понад 60 наукових статей, зокрема й зарубіжних (Німеччина, Польща, Парагвай, Росія), навчального підручника «Миф: структура, типология, трансформация в культуре ХХ века» та багатьох методичних посібників; публікацій у часописах та альманахах.
Сфера наукових зацікавлень: медіаграмотність, смислова та інформаційна війни, журналістика і пропаганда, соціальна міфологія, ідентифікація образів, медіапсихологія, медіатравма, конфліктно-чутлива журналістика.
Викладає дисципліни: «Теорія журналістики», «Журналістські жанри», «Історія світової публіцистики», «Етнологічна проблематика в ЗМК».
Персональні ідентифікатори:
https://scholar.google.com/citations?user=2NbYd6MAAAAJ&hl=uk
https://independent.academia.edu/ОленаТараненко

РЕЗЮМЕ

Тараненко Олена Валеріївна – завідувач кафедри журналістики ДонНУ імені Василя Стуса, кандидат філологічних наук, доцент.
Закінчила 1989 року філологічний факультет Донецького державного університету (диплом з відзнакою). 1999 року захистила кандидатську дисертацію, з 2008 року має вчене звання доцента кафедри журналістики. З березня 2008 року – член Національної спілки журналістів України. Член Науково-консультаційної ради Комісії з журналістської етики НСЖУ та Всеукраїнської Асоціації медіапедагогів і медіапсихологів.
Авторка понад 60 наукових статей, зокрема й зарубіжних (Німеччина, Польща, Парагвай, Росія), навчального підручника «Миф: структура, типология, трансформация в культуре ХХ века» та багатьох методичних посібників; публікацій у часописах та альманахах «Критика», «Донбас», «Дикое поле», «Wostok» (Берлін), журналах «Журналіст України», «Інформаційне суспільство», «Діалог», «Мандрівець», «EUROPEAN JOURNAL OF TRANSFORMATION STUDIES», газетах «День», «Дзеркало тижня», «Донеччина», «Український тиждень», «Вечерний Донецк», «Донбасс», «Місто», «Вінницька газета» та багатьох інших. Брала участь та має публікації в наукових та навчальних проектах «Журналістика в піарі та піар в журналістиці» (Київ, 2010) та «Метафізика Донецька» (Донецьк, 2013; Київ, 2016). Учасниця міжнародних конференцій в Австрії, Вірменії, Молдові, Німеччині, Польщі, Росії. Спікер І та ІV Донбас медіа Форумів (2015, 2018) та ІІ Кам’янець-Подільського Медіа Форуму (2017).
Співкерівниця (від ДонНУ імені Василя Стуса) міжнародного наукового проекту «Агресія та аргументація: конфліктний дискурс і шляхи його мовного вирішення» («Aggression und Argumentation: Konfliktdiskurse und ihre sprachliche Verhandlung») спільно з Інститутом славістики Дрезденського технічного університету – № A 115626 – 2016 – 2019.
Член наукової ради (Rada Naukowa / Scientific Committee) журналу «International Journal of Legal Studies» (Польща).
Медіатренерка всеукраїнських програм «Навчання медіаграмотності громадян «Не потони в інформаційному дощі» IREX – АУП – StopFake (2015 – тренінги для тренерів, співавторка посібника); з конфліктно-чутливої журналістики (project Conflict Sensetive Reporting; (CSR) training U-Media and Canadian IDPs, «Інтерньюз-Україна», АУП, 2016); тренінгів для тренерів та програм з медіаграмотності для студентів, викладачів і громадських активістів Академії української преси і Akademie Deutsche Welle (2017-2018).
З 2018 року – розробник програми й методичних матеріалів з української мови, літератури, мистецтва та тренерка Всеукраїнського проекту «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» для шкіл 12 областей України Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України у партнерстві з IREX (Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів), МБФ «Академія української преси» і StopFake за підтримки Державного департаменту США та Міністерства закордонних справ та справ співдружності націй Великої Британії.
Організатор, керівник та тренер Міжнародної весняної медіа-школи «Міжкультурна комунікація (Україна – Німеччина, в рамках наукового проекту «Aggression und Argumentation: Konfliktdiskurse und ihre sprachliche Verhandlung», Вінниця, березень 2017); співкерівник та тренер Медіа-школи «VIN-MEDIA: Від комунальної газети до успішного медіа» для головних редакторів районних газет Вінниччини» (Вінниця, ДонНУ імені Василя Стуса, червень – грудень 2018); співорганізатор і тренер Міжнародного проекту «Польсько-українська академія репортажу» для студентів і аспірантів ДонНУ імені Василя Стуса і Вроцлавського університету, Польща (Львів – Вроцлав – Вінниця, вересень – листопад 2018).
Пройшла програму стажування у Польсько-Українському міжнародному інституті інновацій, науки, освіти та розвитку (MII) у Варшаві (Республіка Польща) обсягом 150 годин з розробки наукової теми «Медіа-дискурс в ситуації конфліктів» (2016 рік) і Програму підвищення кваліфікації «Практикум «Журналіст сучасних медіа» (120 год), в рамках проекту Асоціації професійних журналістів та рекламістів Житомирщини за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні (листопад 2017 – травень 2018 рр.).
Член конкурсної ради І та ІІ Обласного конкурсу журналістських робіт «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні» (Вінницька обласна рада за сприяння Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні», 2017, 2018 р.р.) та член журі Обласного конкурсу журналістських робі «Моя Вінниччина» (Вінницька обласна державна адміністрація, 2018 р.).
Член журі ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузі знань «Журналістика» (Київський університет імені Бориса Грінченка, м. Київ, 2018, 2019 р.р.).
У 2015 році виступила редакторкою-упорядником та однією з авторок публіцистичних збірок «Історії несепаратисток» та «Донбас – арена війни» авторства студентів, випускників та викладачів Донецького національного університету. У 2018 взяла участь у конкурсі художнього репортажу «Самописець», конкурсний репортаж «В вигнанні дні течуть, як сльози» надруковано у виданнях «Український тиждень», «День», «Вчасно. Львів» та інших.